onsdag 13. februar 2008

Et stort og viktig steg i riktig retning for Australia.


I dag har Australias statsmininster Kevin Rudd på vegne av regjeringen, parlamentet, australske myndigheter og den hvite befolkningen i landet gitt en uforbeholden unnskyldning til landets urbefolkning, aboriginerne. Han beklager 231 år med drap, undertrykking og diskriminering mot disse Australias opprinnelige befolkning, og spesielt hvordan aboriginske barn ble tatt fra sine familier for å "siviliseres" frem til så sent som slutten av 60-tallet.


Det krever mye mer å forene Australias hvite og svarte befolkning. Men scenene fra hele Australia der Rudds tale i parlamentet ble direktesendt i parker og forsamlingshus hvor gledesgråtende australiere av både aboriginsk og europeisk opprinnelse hadde samlet seg, viser at Australia nå har tatt et stort og viktig steg i riktig retning.


Og at dette kommer nå er ingen tilfeldighet. Tidligere opposisjonsleder og leder for Labour-partiet Kevin Rudd hadde gjort det klart at en slik unnskyldning ville komme dersom hans parti vant parlamentsvalget høsten 2007 og ville bli landets statsminister. Det var derfor et riktig valg australierne gjorde da de kastet den krigshissige, splittende og halvkorrupte vennen til mediemogulen Rupert Murdoch, John Howard, fra statsministerposten i fjor høst.


Dette riktige valget bærer nå viktige frukter.

Ingen kommentarer: