tirsdag 29. april 2008

Norges oljeoverskudd bør betale for verdens matvarekrise


Verden er i matvarekrise. Barn dør av sult og kampen om mat får voldelige konsekvenser over hele verden. Et tegn på hvor ekstremt det begynner å bli er at selv Rema 1000 her hjemme i Norge nå hamstrer 70 % mer ris enn de pleier, fordi de frykter å gå tom. Dette vil selvfølgelig bare hjelpe til å skyte prisene i været, noe som gjør at verdens fattige ikke har råd til å brødfø seg selv, mens vi her på toppen av planeten fortsatt mesker oss i all slags herligheter.


Lederne for FNs forskjellige byråer hadde i dag krisemøte, der de kom fram til at det trengs 1,7 milliarder dollar for å hindre en verdensomspennende hungersnød.


Mye av årsaken bak de høye matvareprisene er oljeprisen. Den norske oljen, som ligger litt lavere i pris enn en del annen olje, f.eks. den fra Midtøsten, ligger nå på godt over 110 dollar fatet, en pris vi ikke har sett siden oljekrisen i 1973 (ja, den gangen kong Olav tok trikken til Holmenkollen...).


Få tjener så mye på den skyhøye oljeprisen som Norge. Derfor bør Norge nå ta ansvar. Enhver krone vi tjener som Norge tjener over 100 dollar fatet burde derfor gå til Verdens Matvarefond, slik at vi kan mette sultne mennesker verden over.


Som verdens rikeste, metteste og beste land å bo i er det vårt moralske ansvar!

1 kommentar:

Eirik Løkke sa...

Enda bedre - Norge burde fjerne alle sine tollbarrierer på landbruksprodukter (og få EU og USA med på det samme). På den måten vil nødvendige investeringer i matproduksjon og ikke minst inntekter til verdens fattige bønder.

Hadde Doharunden i WTO blitt gjennomført i tråd med intensjonene, så ville matvarekrisen ikke på langt nær vært så alvorlig.