torsdag 31. januar 2008

Jordansk vinter med herlige konsekvenser...!

I to dager har Jordan stått stille. Hvorfor? Pga. SNØ!

Det faller snø så å si hver vinter i Jordan, men som regel i små mengder som forsvinner etter noen få timer. Denne gangen, derimot, har snøen lagt seg, og i enkelte deler av Amman er det så mye som en halv meter snø på fortauene.

Det er ikke jordanerne vant med, og dermed går hele samfunnet i stå. Ingen kjører bil, det er ingen taxier eller busser ute, så ingen kommer seg på jobb. Alt holder dermed stengt, til og med McDonald's, der de få ansatte som møtte opp brukte morgentimene på å lage en snømann utenfor inngangen, før de ga opp og dro hjem. Bare de ser det ligger et hvitt slør over bakke ute, holder de seg like gjerne inne. Og å ringe og si fra at man ikke kommer på jobb...? Nei, hvorfor skal man det, alt er vel stengt uansett? Dette ser ut til å være arabernes logikk, noe som får artige utslag på en norsk ambassade, da arabere og nordmenn har et noe forskjellig forhold til snø. Så i to dager har det kun vært de norske som har klart å komme seg på jobb :)

Snøkaoset får også noen veldig artige konsekvenser. Folk bare gir opp, statsministeren inkludert. Da han regnet med at ingen uansett ville komme på jobb torsdag, sendte man ut følgende sms onsdag kveld til så å si samtlige jordanske mobiltelefoner:

Prime Minister has declared a holiday tomorrow for all government departments and public institutions due to bad weather, and Saturday a working day.

Mens den italienske restauranten borti gata her forsikret sine kunder om følgende på sms under det strabasiøse været i går:

Our kitchen is open for Take Away orders.. Grab your HOT Pastas & Pizzas.
We're making them if you can pick them up. Stay Safe & Warm.


Utpå dagen i dag var det flere restauranter som ville forsikre om at de, etter en enorm kamp mot naturkreftene, hadde klart å åpne for business igjen:


It was TOUGH, but we're open for Business at Casereccio!


Og Jordan Times, landets største engelskspråklige avis, hadde bare klart å få én sak ut på sine nettsider i dag, hvor dette var hele teksten:

Government offices and major functions will be off Thursday due to the blizzard that hit the Kingdom Tuesday night.According to the Jordan News Agency, Petra, Prime Minister Nader Dahabi said in a statement that government agencies and official organization will be closed. Private universities have also announced suspension of tests. Schools are already on the winter holiday due to end Sunday.


Arbeidsdagen ble avsluttet med en heidundrande snøballkrig med alle ambassadevaktene (maskingeværgutta, som jeg kaller dem) i gata. Men jeg syntes det var noe urettferdig at jeg var ikledd dressbukse, skjorte og pensko, mens de hadde militærstøvler, maskingevær og skuddsikker vest...

På vei til jobb i dag tok jeg med meg kamera, og fikk noen fine bilder i det fantastiske vinterværet - sol og lett snødriv. Men snøen har gjort sitt for hastigheten på internettlinja også, så dem får jeg laste opp senere...

Jeg lover dere som kommer på besøk i påsken at det blir varmere til da!

Ingen kommentarer: