mandag 4. august 2008

Dødt løp i presidentkampen?

I dag kunne TV2-nyhetene og Dagbladet melde om at det er dødt løp mellom John McCain og Barack Obama i kampen om å bli USAs neste president. Begge medier viste til den siste meningsmålingen gjennomført av Rasmussen reports som viser at den nasjonale oppslutningen om de to kandidatene nå er 44 % til hver. Jeg vil gjerne stille leke-journalistene i TV2 og Dagbladet ett spørsmål:

SO WHAT?

Svært få land i verden har hele landet som valgkrets. Nederland og Israel er to sjeldne unntak, og i disse landene er det parlamentsseter som fordeles proporsjonalt mellom partiene, man velger ikke president på denne måten (Israels parlament, Knesset, velger landets president, mens Nederland som kjent er et monarki). Hvor stor prosentandel av befolkningen som vil stemme hist eller pist sier derfor svært lite om hva det faktiske utfallet av et gitt valg blir i de fleste land. Selv i Norge er det relativt uinteressant at FrP nå har en viss prosentandel på meningsmålingene, fordi representantene på Stortinget velges på fylkesnivå, ikke med hele landet som valgkrets.

Av alle land i verden med valgkretser er USA kanskje det landet der prosentoppslutningen blant befolkningen er minst interessant, fordi 48 av landets 50 stater har et "winner takes all"-system. Det betyr at dersom du får 49 % av stemmene i en stat, ender du opp med ikke å få en eneste valgmann til å stemme på deg i valgmannskollegiet som til slutt (i teorien i alle fall) bestemmer hvem som skal bli USAs president. Samtidig er det slik at Obama f.eks. kan gå fram med ti prosentpoeng i en gitt stat, uten at det hjelper ham det døyt, fordi denne staten uansett har så mange svorne republikanere at dette er en tapt stat uansett.

Det som imidlertid er interessant å følge med på i den amerikanske valgkampen, er de såkalte svingstatene, eller lilla stater (lilla av blandingen blå og rød, som er de respektive to partienes farger). Det er her kampen om presidentembetet kommer til å stå i november. Dette er stater der befolkningen er mer eller mindre delt på midten mellom demokrater og republikanere, og de to kandidatene bruker så å si all sin tid i valgkampen på disse statene, og spesielt de med flest innbyggere og dermed flest valgmenn å kjempe om.

Florida, Ohio og Pennsylvania er "the battleground states" i november, og det er disse statene vi skal følge med på. Det ypperlige nettstedet RealClearPolitics samler alle meningsmålinger som gjøres om den amerikanske presidentvalgkampen. Her kan man også følge utviklingen i svingstatene.

Man kan f.eks. merke seg at Pennsylvania, som for tre-fire måneder siden svingte mellom de to kandidatene fra måling til måling, nå ligger relativt jevnt på en Obama-ledelse, at Ohio virkelig lever opp til tittelen "vippestat" og leder opp til en svært spennende høst, mens den viktigste av dem alle, Florida, har Obama nå spist opp det tidligere svært så behagelige forspranget til John McCain, noe som har ført til at denne staten nok engang kan være bli den avgjørende.

La oss bare håpe at vi natt til 5. november 2008 får høre TV-kommentatorne utbryte: "Obama has got Florida! Obama has got the presidency!"

3 kommentarer:

Ole sa...

Nåja: å hevde at Obama har tatt inn hele forspranget i Florida er vel sterkt skal vi tro den siste målingen til SurveyUSA leder McCain med 6%.Men at det blir spennende også der: ja jøss.

Og en enda større triller blir det i Ohio hvor målingene spriker fra en Obama-ledelse på 8%(ppp) til en ledelse til McCain på 10%(Rasmussen).

Personlig tilhører jeg forøvrig ikke Obama-menigheten da. Og håper på McCain for å være ærlig.

Anonym sa...

Joda, dette blir spennende, men i den grenseløse iveren etter å lese stadig nye meningsmålinger er det verdt å legge merke til størrelsen på utvalget de ulike målebyråene har brukt. Rasmussen benytter et langt lavere utvalg enn særlig Quinnipiac (faktisk så lavt som 500), og feilmarginen blir derfor tilsvarende større. Samtlige meningsmålinger fra de siste månedene ligger godt innenfor feilmarginen, så det gir lite mening å diskutere disse målingene annet enn som et uttrykk for at joda, jevnt er det.

Veil of Ignorance sa...

Utvalget er et særdeles godt poeng som jeg også tenkte å nevne i innlegget mitt. For å være helt ærlig forstår jeg ikke hvorfor de gjennomfører meningsmålinger med så lite utvalg (vel, jo, de gjør det jo pga. kostnader, men...). Det er også ganske uforståelig at RCP bruker disse meningsmålingene med lite utvalg til å regne ut sine gjennomsnitt.

Ole: Nei, vi skal ikke tro SurveyUSA, like lite som vi skal tro de fleste andre meningsmålingene. Det er jo ganske betegnende for hvor gode disse målingene er at det er så stor forskjell fra måling til måling.

I dag melder forresten TV2 Nyhetskanalen at Obama leder med 6 pp på siste nasjonale måling. Døh...